Rozhovor s Carrow Coffee Roasters: Příběh, výzvy a trendy ve světě výběrové kávy

🇨🇿 Rozhovor s Carrow Coffee Roasters z Irska 

1. Nejprve bychom rádi slyšeli váš příběh o tom, jak jste se dostali ke kávě a pražení kávy jako takové. Jak jste se rozhodli pro konečné umístění pražírny při jejím zakládání?
Odpověď:
Chtěli jsme se přestěhovat zpět na Andrewovu rodinnou farmu na západním pobřeží Irska, a naštěstí tam bylo dost místa na vybudování pražírny přímo ve dvoře farmy. Je to velmi malebné místo s výhledem na moře, ovcemi a jabloňovým sadem hned vedle pražírny. Vše dohromady vytváří zajímavou kombinaci kávy a farmářských dodávek, které denně přijíždějí a odjíždějí z farmy.

2. Jaké jsou největší výzvy v oblasti pražení kávy a provozu pražírny?
Odpověď:
Jednou z našich největších výzev je vyrovnávání se s kolísajícími denními teplotami, protože pražička (a zelená káva) se chová jinak, když je venku 10 nebo 15 stupňů. S časem jsme nasbírali zkušenosti a techniky potřebné k zvládnutí této proměnlivosti.

3. Jak vnímáte perspektivu udržitelnosti a ekologické odpovědnosti při výběru kávových zrn pro vaši pražírnu?
Odpověď:
Při výběru zelené kávy vždy zohledňujeme chuť a udržitelnost. Několik našich káv má certifikaci bio, a dokonce i ty, které nemají, jsou pěstovány s ohledem na životní prostředí. To znamená minimalizaci použití umělých hnojiv a pesticidů, ochranu vodních zdrojů a zajištění, že vedle kávy rostou i další rostliny a stromy.

4. Všimli jste si nějakých nových trendů, které byste chtěli reflektovat ve vašem podnikání? Pokud ano, které to jsou?
Odpověď:
Všimli jsme si, že během covidových lockdownů si mnoho lidí koupilo domácí espresso stroje, což vedlo ke zvýšení poptávky po "espresso" praženích oproti "filtrovaným" pražením. V poslední době si kávoví farmáři uvědomili, že mohou přidat své kávě značnou hodnotu pomocí různých zpracovatelských technik, jako je například "anaerobní natural". Díky tomu došlo k explozi nabídky těchto ovocných a více "bombastických" káv.

5. Kdybyste si mohli vybrat svou oblíbenou kávu, která by to byla? Můžete nám ji blíže popsat?
Odpověď:
Milujeme obrovskou rozmanitost chutí, které jsou dostupné v rámci arabiky. Naším oblíbeným původem je pravděpodobně Etiopie, se všemi těmi krásnými květinovými a citrusovými tóny, které můžete najít v kávách jako Worka Wuri. Ale je to subjektivní, každý může mít jiného favorita.

Kávu z Etiopie – Worka Wuri najdete v naší nabídce na e-shopu

6. Máte nějakou vášeň či zálibu mimo kávový byznys? Pokud ano, mohli byste se s námi o ni podělit?
Odpověď:
Ano, surfování. Měli byste to zkusit!


🇬🇧 Original Interview in English

1. First of all, we really love your story about how you developed the interest in coffee and coffee roasting as such. How did you decide on a final location of the coffee roastery when setting it up?
Answer:
We wanted to move back to Andrew's family farm on the west coast of Ireland, and luckily there was enough space to build a roastery in the farm yard. It's a very scenic location, looking at the sea with sheep and an apple orchard right beside the roastery. It all makes for an interesting mix of coffee and farm deliveries arriving and leaving the farm every day.

2. What are the biggest challenges in the coffee roasting and roastery operations?
Answer:
One of our biggest challenges we face is dealing with fluctuating daily temperatures, as the roaster (and green beans) will behave differently if it is 10 degrees or 15 degrees outside. With time we have built up the experience and techniques needed to deal with this variable.

3. How do you consider the perspective of sustainability and ecological responsibility when selecting the coffee beans for your roastery?
Answer:
We always consider Flavour and Sustainability when sourcing green coffee. Several of our coffees are certified organic, and even those that aren't have still been grown with the environment in mind. This means minimizing the use of artificial fertilizers and pesticides, protecting water sources, and ensuring that other plants and trees grow alongside the coffee.

4. Have you observed any new trends that you would like to reflect in your coffee roasting business? If yes, which ones?
Answer:
We noticed that a lot of people bought home espresso machines during the Covid lockdowns, with a resulting increase in demand for 'espresso' roasts over 'filter' roasts. More recently, coffee farmers have realized that they can add considerable value to their coffee using different processing techniques like 'anaerobic natural,' for example. So there has been an explosion in the amount of these fruity and more 'bombastic' coffees on offer.

5. If you could pick your favourite coffee, which one would it be? Could you please describe it a little more?
Answer:
We love the huge variety of flavours that are available within the Arabic species of coffee. Arguably our favourite origin is Ethiopia, with all the lovely floral and citrus notes you can find in coffees like Worka Wuri. But it’s subjective, and everyone can have a different favourite.

6. Do you have any passion/hobby aside from the coffee business? If yes, would you be able to share this with us? :)
Answer:
Yes, surfing. You should give it a go!