Mexiko - HUIPIL
Mexiko - HUIPIL
OBLAST: Sierra Mazateca, Oaxaca
ZPRACOVANÍ: Promyté / Washed
ODRŮDA: Typica, Burbon
CHUŤOVÝ PROFIL: Vanilka, Povidla, Karamel Více
Balení: 250 gKód produktu: P00202 Doprava a platba
OBLAST: Sierra Mazateca, Oaxaca
ZPRACOVANÍ: Promyté / Washed
ODRŮDA: Typica, Burbon
CHUŤOVÝ PROFIL: Vanilka, Povidla, Karamel Více
Balení: 250 gKód produktu: P00202 Doprava a platba
Industra Coffee | Mexiko - HUIPIL
Huipil je v překladu tradiční ženský oděv tkaný a nošený v oblasti Mazateca. Ta je rodištěm kávy, ze které si můžete připravit espresso s plným tělem a intenzivní chutí vanilky, povidel s příjemnými tóny karamelu v pozadí.
La Mazateca si zachovává historické pěstování odrůd typica a bourbon, které jsou dnes v Latinské Americe velmi vzácné.
Farmy udržují kulturu minimálních zásahů a obecně považují pěstování kávy za ekologické; pěstitelé poměrně neradi prořezávají a jsou hrdí na své 2-3 metry vysoké, 40 let staré stromy typica. Káva se pěstuje v agrolesnictví mezi jinými plodinami a dřevinami.
Zemědělci kávu zpracovávají až na suchý pergamen. Třešně se obvykle sklízejí a nechávají přes noc odpočívat. Dalším krokem je odstřanování třešní, obvykle ruční.
Vzhledem k chladnému podnebí a nízkým nočním teplotám se pak třešně nechávají fermentovat v dřevěné nádrži bez vody po dobu 24, 48, někdy až 72 hodin. Tato delší fermentace velmi pravděpodobně zintenzivní chuť kávy a vytvoří její komplexnost. Káva se pak suší na patiu, obvykle na střeše domu.
Huipil je směs nanolotů od 76 farmářů z odlehlých oblastí regionu a výsledek poctivé logistické práce. Všechny nanoloty byly pečlivě zkontrolovány dovozní společností Ensambles.
Pražírna | Industra Coffee (CZ) |
---|---|
Datum pražení | 04.03.2024 |
Chuťový profil | Karamel, Povidla, Vanilka |
Způsob pražení | Espresso |
Stupen pražení | Střední ☕️☕️☕️ |
Zpracování | Promyté (Washed) |
Oblast původu zrn | Amerika |
Země původu | Mexiko 🇲🇽 |
Metoda přípravy | Aeropress, Automatický kávovar, Kávovar, Moka konvička |