Kostarika - AQUIARES ESPERANZA

Kostarika - AQUIARES ESPERANZA


Schot Coffee Roasters

FARMA: Aquiares Estate
REGIÓN: Turialba
ZPRACOVANÍ: Suché/ Natural
ODRŮDA: Esperanza
CHUŤOVÝ PROFIL: Čerešňa, Mandarínka, Mandle
Nadmorská výška: 1200 m.n.m Více

Balení: 250 gKód produktu: P00157 Doprava a platba

449 Kč 1,79 Kč/g
Skladem
ks
Schot Coffee Roasters

FARMA: Aquiares Estate
REGIÓN: Turialba
ZPRACOVANÍ: Suché/ Natural
ODRŮDA: Esperanza
CHUŤOVÝ PROFIL: Čerešňa, Mandarínka, Mandle
Nadmorská výška: 1200 m.n.m Více

Balení: 250 gKód produktu: P00157 Doprava a platba

Schot Coffee Roasters |  Kostarika - AQUIARES ESPERANZA

Název Aquiares znamená v domorodém jazyce Huetar "země mezi řekami" a Aquiares se běžně označuje jako "Aquiares Coffee and Community". Jedná se o největší farmu v Kostarice, kde žije 1 800 lidí. Ačkoli byla farma založena v roce 1890, za její proměnu o sto let později je zodpovědný Alfonso Robelo. Alfonso přišel do Kostariky v 80. letech 20. století, když hledal útočiště před občanskou válkou v Nikaragui, kde byl politicky aktivní. Když se politika změnila v násilí, uprchl ze země, aby zabezpečil svou rodinu a sebe poté, co mu bylo několikrát vyhrožováno smrtí. Po příjezdu do Kostariky začal Alfonso budovat komunitu Aquiares na kouzelných svazích sopky Turrialba, v bujné oblasti plné lesů, řek, fauny a živé flóry.

Alfredo zpochybnil status quo a změnil vztah mezi vlastníky půdy a zemědělskými dělníky. Do Aquiaresu, farmy trpící nízkými cenami a nestabilitou, přinesl vizionářský přístup. Na farmě Aquiares pracovalo více než 200 dělníků, ale protože žádný z nich nevlastnil vlastní dům, panovala mezi dělníky velká nejistota. Alfonso v tom viděl příležitost, jak posílit podnik tím, že lidé pocítí hrdost na kávu, kterou produkují. Přeměnil farmu na malé městečko, kde si dělníci koupili vlastní domy. Dnes je Aquiares nadále vzorem udržitelného zemědělství.

V současné době farmu vede Alfonzův syn Diego. Pod jeho vedením zaujala farma nový přístup k produkci speciální kávy a k objevování potenciálu farmy. Díky vynikajícímu zemědělskému managementu, zavádění nových odrůd a experimentům se zpracováním se Aquiares stala průkopníkem mezi producenty speciální kávy v Kostarice a v celé Střední Americe.

Společnost Aquiares se zaměřuje na uhlíkovou neutralitu a měří své emise skleníkových plynů, aby mohla vypočítat své emise uhlíku oproti kompenzacím. Tyto výpočty a měření emisí uhlíku ověřuje agent ověřený podle standardů Mezinárodního panelu pro změnu klimatu a snížení emisí společnosti Aquiares je součástí opatření pro zmírnění dopadů na životní prostředí na národní úrovni Kostariky. Kromě sekvestrace uhlíku farma dlouhodobě poskytuje chráněné biologické koridory pro místní živočichy a rostliny. Aquiares také vítá výzkumníky z celého světa, kteří na její půdě provádějí zemědělské a environmentální studie. Projekty zahrnovaly zkoumání přínosů agrolesnictví pro zdraví půdy a pozorování rozmanitých druhů ptáků a volně žijících živočichů, kterým se daří v agroekologickém prostředí.

Aquiares je příkladem inovace a vytrvalosti, jejíž přínosy přesahují hranice farmy a pracovníků a slouží jako model udržitelné a spravedlivé produkce pro širší kávový průmysl.

Natural Esperanza lot

Tenhle microlot je odrůda F1 Esperanza z přírodního procesu. Esperanza je hybridní odrůda F1, která vznikla křížením odrůdy Sarchimor T-5296 a divoké etiopské odrůdy (ET25). Rozmnožuje se klonováním v tkáňové kultuře, které se nazývá somatická embryogeneze.
Tato odrůda je velmi vzácná a Aquiares je jednou z mála farem, které ji produkují v komerčním měřítku na celém světě. Tento hybrid představuje to nejlepší ze světa farmářů a šálků, protože je vysoce výnosný a odolný vůči rzi a zároveň má komplexní, elegantní profil.

Přírodní zpracování začíná sběrem zralých kávových třešní, které se před zpracováním třídí v mlýně. Poté se třešně rozprostřou na sušící terasy, kde začíná proces sušení. Po částečném usušení se třešně přesunou na vyvýšená lůžka, dokud není dosaženo optimální vlhkosti. Sušení trvá 16-20 dní.

Tento klasický přírodní produkt je velmi sladký a má převážně višňovou chuť. Kromě toho se v ní objevují tóny mandarinek a dlouhý mandlový závěr.

Parametry
Pražírna Schot Coffee Roasters (NL)
Datum pražení 03.10.2023
Chuťový profil Mandarinky, Mandle, Třešně
Způsob pražení Filtr, Espresso, Omni
Stupen pražení Světlý ☕️
Zpracování Suché (Natural)
Oblast původu zrn Amerika
Země původu Kostarika 🇨🇷
Metoda přípravy Aeropress, Automatický kávovar, Chemex, French press, Kávovar, Moka konvička, Moka master, V60 / Dripper

Příslušenství7

Alternativní produkty9